Subsidies

WBSO

De WBSO subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is de belangrijkste fiscale stimuleringsregeling voor innovatieve bedrijven in Nederland. Met deze subsidie kunt u de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor innovatieprojecten verlagen. Alle Nederlandse bedrijven die speur- en ontwikkelingswerk (S&O) uitvoeren kunnen WBSO aanvragen. In 2024 is er € 1.370 miljoen WBSO subsidie beschikbaar.

Fiscale stimuleringsregeling voor R&D-projecten

De WBSO vergoedt loon- en overige kosten van R&D-werkzaamheden. Of het nu om producten, processen, programmatuur of technisch wetenschappelijk onderzoek gaat. Wilt u de financiële lasten van uw R&D-projecten verlagen en voert u de R&D-werkzaamheden als onderneming zelf uit? Dan is de WBSO-regeling interessant.

De adviseurs van SubCode zijn specialist en hebben een technische achtergrond. Dit levert een geweldig track record op, met een succespercentage van 99%!

Fiscaal voordeel met WBSO

De fiscale regeling is toegankelijk voor iedere ondernemer in Nederland, ongeacht bedrijfsgrootte of sector. Voor deelname aan de WBSO moeten projecten betrekking hebben op onderzoek naar of ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) producten, processen of programmatuur.

WBSO in 2023

De WBSO-percentages voor 2023 zijn gelijk aan die in 2022.

  • Tarief 1e schijf: 32%;
  • Tarief 1e schijf starters: 40%;
  • Grens 1e schijf S&O-(loon)kosten: € 350.000;
  • Tarief 2e schijf: 16%.

Innovatiebox en WBSO

Een S&O-verklaring geeft niet alleen recht op vermindering van de af te dragen loonbelasting. Onder bepaalde voorwaarden kunt u deze verklaring ook benutten voor de Innovatiebox. De Innovatiebox is een fiscale faciliteit, waarmee de overheid winsten uit innovatie tegen een lager tarief belast. Voor innovatieve ondernemers kan dit een groot fiscaal voordeel opleveren.

Wilt u gebruikmaken van de Innovatiebox, dan kunt u kiezen uit twee mogelijkheden: de standaard Innovatiebox of het Innovatiebox-forfait. Welke fiscale regeling voor u het meest gunstig is, is afhankelijk van diverse factoren en verschilt dus per onderneming. Onze experts adviseren u hier graag over.

Bereken hier je WBSO voordeel

Welke rechtsvorm is de onderneming?
Ben je starter?
Hoe hoog is het uurloon? (standaard is € 29)
Hoeveel uur per jaar wordt er besteed aan Speur- en ontwikkelingswerk?
Wat is de hoogte van al de kosten en uitgaven (exclusief loonkosten) voor het speur- en ontwikkelingsproject in deze periode?
Medewerker van SubCode

Vragen over onze dienstverlening? Jasper hoort graag van je.

Stuur Jasper een e-mail
Deel deze pagina
met jouw collega
Doe de subsidiecheck
Doe de scan
Doe de scan