Subsidies

SLIM: Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen

Gaat u als mkb’er investeren in de leercurve en ontwikkeling van medewerkers? Of bent u als grootbedrijf binnen de landbouw-, horeca- of recreatiesector bezig met het versterken van de leercultuur binnen uw organisatie? Maak dan slim gebruik van SLIM-subsidie! Er is jaarlijks een totaalbudget van € 48 miljoen beschikbaar voor verschillende initiatieven gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen. Jaarlijks is de regeling in maart en september open voor aanvragen van mkb’ers en in juni en juli voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven.

Subsidie voor leren en ontwikkelen: 4 pijlers

De SLIM-subsidie is bedoeld voor projecten die zich richten op een leven lang ontwikkelen. Een project dient zich te richten op één van de volgende vier pijlers: 1. Het toetsen van uw onderneming op opleiding- en ontwikkelbehoeften Als ondernemer schakelt u een externe adviseur in om uw bedrijf te laten toetsen en een opleidings- of ontwikkelplan te maken. 2. Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werknemers Met behulp van een traject tussen uw medewerkers en een zelfgekozen loopbaanadviseur voorziet u uw medewerkers van loopbaan- of ontwikkeladvies waarmee zie actief nadenken over hun toekomst. 3. Ontwikkeling en implementatie van ontwikkel- en opleidingsmethoden U gaat aan de slag met een nieuw systeem van periodieke ontwikkelgesprekken, het aansluiten bij of oprichten van een bedrijfsschool of het creëren van een leerrijke werkomgeving (bijvoorbeeld met een e-learning programma of een kennis- en leerportaal). Let op: opleidingskosten zijn niet subsidiabel. 4. Het aanbieden van praktijkleerplaatsen in de derde leerweg Als werkgever biedt u een praktijkleerplaats voor een mbo-opleiding in de derde leerweg. Het betreft een maatwerktraject voor volwassenen met werkervaring, werkzoekenden of werknemers die een carrièreswitch willen maken.

Voor wie is de SLIM subsidie?

Alle mkb’ers kunnen SLIM-subsidie aanvragen. De subsidie kan zowel individueel als in samenwerkingsverband worden aangevraagd door ondernemers. Tevens wordt er budget vrijgemaakt voor grootbedrijven in de landbouw, horeca en de recreatiesector. Voor deze sectoren kan het namelijk ook een uitdaging zijn om een leerrijke werkomgevingen te creëren. Grootbedrijven binnen deze drie sectoren kunnen dus ook SLIM subsidie aanvragen.

Budget en subsidiebijdrage

De overheid stelt € 48 miljoen per jaar ter beschikking voor de SLIM-regeling. Als ondernemer ontvangt u per aanvraag maximaal € 24.999,- aan subsidie. Indien de subsidie in samenwerkingsverband wordt aangevraagd, geldt er een maximale subsidiebijdrage tot € 500.000,-.

Individuele mkb-ondernemingen kunnen maximaal € 24.999. Klein mkb ontvangt 80% subsidie over de projectkotsen en Middelgroot mkb 60%.
Samenwerkingsverband kunnen maximaal 60% subsidie aanvragen tot € 500.000 per project (max € 200.000,- per deelnemende onderneming).

Medewerker van SubCode

Vragen over onze dienstverlening? Jasper hoort graag van je.

Stuur Jasper een e-mail
Deel deze pagina
met jouw collega
Doe de subsidiecheck
Doe de scan
Doe de scan