Subsidies

Innovatiebox

De Nederlandse Rijksoverheid wil ondernemers belonen die succes hebben met hun innovaties. De Innovatiebox zorgt ervoor dat winst die voortkomt uit eigen innovatie tegen een lager winstbelastingtarief wordt belast. Voor innovatieve ondernemers kan dit een groot voordeel opleveren. Winst die u behaalt met onderzoek en ontwikkeling kunt u lager belasten in de Innovatiebox. Over het gedeelte van de winst dat direct toe te wijzen is aan innovatieve producten, projecten of diensten dragen ondernemers geen 19 of 25,8% Vennootschapsbelasting af, maar slechts 9%.

Hoe werkt de Innovatiebox?

Zowel octrooien als WBSO toekenningen kunnen als ‘toegangskaart’ dienen. In overleg met de Belastingdienst wordt bepaald welk gedeelte van de winst aan de eigen innovatie is toe te schrijven. Welk deel dat exact is, is afhankelijk van de passende toerekenmethodiek. Wanneer een goede uitwerking van de methodiek is gevonden en de Belastingdienst daarmee akkoord gaat, kan veelal een vaststellingsovereenkomst (ruling) voor meerdere jaren worden getroffen.

Waar moet u aan voldoen?

De Innovatiebox is interessant voor Nederlandse ondernemers die Vpb-plichtig zijn. Overweegt u gebruik te maken van de fiscale regeling? Er zijn enkele voorwaarden waaraan u moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen, waaronder:

- U heeft zelf het immateriële activum ontwikkeld. Hier is een S&O-verklaring voor afgegeven en/of u heeft hiervoor een octrooi verkregen.
- De winst die u met het activum behaalt is voor ten minste 30% het gevolg van de eigen innovatie.

Ervaring met de Innovatiebox

SubCode heeft de afgelopen jaren vele rulings afgesloten voor haar klanten. Wilt u meer weten over de Innnovatiebox of wilt u weten hoe u de WBSO en Innovatiebox kunt combineren? Neem contact met ons op!

Medewerker van SubCode

Vragen over onze dienstverlening? Jasper hoort graag van je.

Stuur Jasper een e-mail
Deel deze pagina
met jouw collega
Doe de subsidiecheck
Doe de scan
Doe de scan